Drewno w kuchni

Kuchnia to serce każdego domu – to właśnie tutaj rodzina spotyka się na wspólny posiłek i cieszy się swoją obecnością. To również tutaj powstają smaczne dania, które są połączeniem umiejętności kulinarnych i wkładanego w gotowanie serca. Warto zatem zadbać o to, aby to wyjątkowe wnętrze było urządzone w jak najlepszym stylu. Drewniana podłoga w kuchni to strzał w dziesiątkę – jaką jednak wybrać? Dokonując doboru desek warto wziąć pod uwagę kilka aspektów, które będą miały bardzo duże znaczenie dla ostatecznego wyglądu całej realizacji. Należy się zatem skupić na kolorystyce, gatunku, sposobie montażu, a także sposobie pielęgnacji drewna.

Dlaczego to wszystko jest tak istotne? Po pierwsze, harmonijnie komponujące się wnętrze to gwarancja dobrego samopoczucia mieszkańców. Po drugie, kuchnia jest pomieszczeniem bardzo mocno eksploatowanym, w związku z czym dobór odpowiednich rozwiązań, w tym również właściwej podłogi, będzie miał bardzo duże przełożenie na codzienny komfort działania. W kuchni łatwo – znacznie bardziej niż w innych pomieszczeniach – o uszkodzenia, zarysowania, zawilgocenia – właśnie dlatego warto dobrze się zastanowić, przeanalizować parametry techniczne i na ich podstawie dokonać wyboru, który posłuży przez wiele lat.

GATUNEK DREWNA

Ze względu na wzmożoną eksploatację pomieszczenia, w kuchni zaleca się stosowanie desek z twardego i bardzo wytrzymałego drewna. Najbardziej odpornymi spośród wszystkich dostępnych obecnie na rynku są podłogi bambusowe, w szczególności te postarzane. Świetnym wyborem do tego typu wnętrz okażą się także deski dębowe. Zabezpieczenie dodatkowo olejem lub woskiem sprawia, że powstające podczas użytkowania parkietu uszkodzenia czy niewielkie zabrudzenia są niemal niewidoczne.

KOLORYSTYKA

Dobór barwy desek nie jest kwestią wyłącznie estetyki, ale również – a może przede wszystkim – funkcjonalności. Zarówno na ciemnych, jak i bardzo jasnych jednolitych podłogach drewnianych wszelkie zabrudzenia, plamy, rysy czy uszkodzenia innego typu stają się bardzo widoczne. Warto zatem dokonać bardziej praktycznego wyboru i zakupić parkiet o niejednolitej kolorystyce – świetnie sprawdzi się zatem np. dąb.

MONTAŻ

Sposób układania desek warto uzależnić przede wszystkim od tego, jak długo ma posłużyć nowa podłoga. Myśląc o długoterminowej inwestycji warto postawić na klejenie, co znacznie ułatwi szlifowanie podłoża w trakcie dokonywani renowacji. Z kolei myśląc o kolejnym remoncie za kilka lat, lepiej zdecydować się na łatwy w demontażu system podłogi pływającej.

PIELĘGNACJA

Dbając odpowiednio o swoją podłogę drewnianą można w znacznym stopniu przedłużyć jej żywotność i sprawić, aby cały czas zachwycała wyjątkowym wyglądem. W kuchni szczególnie istotne jest możliwie częste zamiatanie lub odkurzanie, w celu pozbywania się okruszków jedzenia i innych zabrudzeń. Ważne także, aby uważać na rozlewające się napoje, a w razie takiego incydentu szybko wycierać plamy – tak, by podłoga nie pozostawała mokra. Warto także zainwestować w specjalne preparaty do pielęgnacji naturalnych podłóg drewnianych – w tym także w te, które tworzą na powierzchni desek specjalną powłokę ochronną, która chroni parkiet i sprawia, że plamy i okruszki gromadzą się na niej, a nie bezpośrednio na drewnie. Jedyne, przed czym nie jesteśmy w stanie uchronić podłogi, to naturalne ślady użytkowania – jednak one mogą stać się jej kolejnym atutem.